dilluns, 30 de març del 2015

Mona de pasqua

Ingredients per a fer la massa:
6 ous
2 gots de llet
2 gots de sucre
1 got d'oli
1 pell de llimona ratllada
100 gr de llevat fresc de panaderia
Una mica de anís  o un polset de matafaluga
2 kg de farina aproximadament (una mica menys

Ingredients per a farcir les mones:

1 potet de confitets o sucre glaç
2 ous batuts per a pintar les mones
ous durs per a muntar les mones
1 pot de nocilla
1 pot de confitura 
(També es pot emplenar de mató i  brossat)

Elaboració:
1. Posem els ous en un bol i els batem
2. Agafem la llet, la posem a escalfar una mica i desfem el llevat amb la llet, un cop desfet l'introduïm al bol i ho mesclem amb els ous batuts. 
3. Afegim el sucre i l'oli i ho  remenem tot.
4. Finalment anem incorporant la farina i anem amassant de manera enérgica. La farina s'ha d'anar introduïnt fins que la massa ja no s'apegui als dits, però no sen ha d'introduïr molta sinò la massa es farà dura. Per a comprobar-ho, un cop teniu la massa li enclaveu un dit, s'ha de poder enclavar bé, però que no sen's quedi la massa apegada.  (A nosaltres ens ha entrat una mica menys de 2 kg de farina) 
5. Un cop tenim la massa, l'hem de treballar molt bé, podem pegar-li cops i amassar-la durant una estoneta per a que ens quedi ben esponjosa. 
6. Un cop acabem la massa, la deixem reposar en un ribell, tapada amb draps fins que augmenti el doble, a una temperatura agradable.
7. Un cop la massa us ha augmentat el doble, ja podeu fer els troçets i començar a fer les figures que vulgueu (quan l'agafeu i li separeu els troçets heu de notar que esta molt esponjosa)
8. La mateixa massa ens serveix per fer les mones, farinoses (farcides), pan durmiendos...
9.  Un cop teniu la forma, les posem a la safata per al forn, les pintem amb un ou batut i els hi posem els anissets. Llavors les deixem reposar fins que augmentin al doble un altre cop. 
10. Un cop hagi augmentat la pasta, les posem al forn (amb el forn calent) a uns 160º  i les coem durant uns 25- 30 minuts. Si posem més d'una safata, és important posar el ventilador del forn. Les mones al forn haurien d'augmentar encara una miqueta més. 


*Per a fer les farinoses, agafeu la massa i la xafeu bé amb un rodillo de cuina, li poseu el farcit al centre, dobleu la massa i la tanqueu de les puntes, seguidament la poseu al forn.





I a llepar-se els dits amb aquestes mones tant bones!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada